Dış Gebelik Tanısı Nasıl Konulur?
Gebelik sürecinin ilk 4-5 haftasında rahim içerisinde gebelik oluşumu izlenir. Eğer kontrol edilirken gebelik kesesi oluşumu görülmezse beta hCG tetkiki istenir. Bu tetkik ile serumdaki düzeyine bakılır. Teşhis için öncelikle gebelik testi yapılması gerekir. Fakat idrar ile yapılan testler hatalı sonuçlar verebildiği için bu test tercih edilmemektedir.
Hematokrit ismi verilen tam kan sayımıyla, eğer dış gebelik iç kanamaya sebep olmuşsa kanamanın şiddeti hakkında bilgi alınır. Kadın genital organlarının ayrıntılı olarak izlenebilmesi için ultrason ile bakılır. Ultrasonografik olarak gebelik kesesinin nereye yerleştiği belirlenir. Ayrıca karın içi kanama var mı diye tespit edilebilir. Eğer gerekli görülürse vajinadan karın boşluğuna girilerek enjektörle karın içi kanamanın olup olmadığına bakılır.
Dış Gebelik Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Dış gebelikte erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Eğer tüp hasar görmemişse ve iç kanama meydana gelmeden tanı konulmuşsa hastaya ilaç tedavisi uygulanır. İlaç tedavisinde oluşabilecek iç kanama ihtimaline karşı hasta sıkı takibe alınır. Eğer hastada iç kanama başlamış ise durum acildir. Hastaya damar yolu ile sıvı tedavisi başlatılır ve kan verilir. Ameliyata alınarak laparoskopik denilen kameralı alet ile karın içi kontrol edilir. Tüpteki hasar giderilmeye çalışılır ve kanamalar durdurulmaya çalışılır. Bazı durumlarda tüpün alınması gerekebilmektedir. Bu yüzden anne adayının sağlığı için erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Erken tanı ve tedavi ile dış gebelik rahatsızlığında yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilmektedir.