Sağlık

Robotik Cerrahi Nedir, Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Robotik Cerrahi Nedir, Hangi Hastalıklarda Kullanılır? Robot yardımlı cerrahi olarak da tabir edilen bu sistem, küçük deliklerden gerçekleştirilen ameliyatlar olarak tanımlanmaktadır.

Robotik Cerrahi Nedir, Hangi Hastalıklarda Kullanılır? Robotik cerrahi hem doktorlara hem de hastalara oldukça kolaylık sağlamaktadır. Yüksek çözünürlüğe sahip 3 boyutlu görüntü özellikleri, sezgisel hareket kontrolü, el bileğini model alan enstrümanlar (kollar) gibi özellikler doktorların zor ve karışık yapıdaki ameliyatları bile kapalı ameliyat şeklinde yapmasına imkan tanımaktadır. Zira geleneksel açık ya da kapalı ameliyatlardaki teknolojiler kısıtlıdır. Ancak bu yöntem ile konsolda oturan doktorlar, ameliyat bölgesini 3 boyutlu olarak görüntülü ve net bir biçimde görebilmektedir.

Robotik Cerrahi Yönteminin Avantajlar

Geleneksel yöntemlere nazaran robotik cerrahi yönteminin çok sayıda avantajı bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde belirtilebilir:

*Robotik kolda yer alan kamera sayesinde doktorlar, ameliyat bölgesini net bir şekilde görüp daha başarılı bir ameliyat gerçekleştirmektedir.

*Ameliyat bölgesinde yer alan damar ve sinir gibi korunması gerekli olan dokuların robotik kolda bulunan yüksek çözünürlüğe sahip kamera sayesinde tespit edilmesi daha kolay olmaktadır. Böylece çevre dokular zarar görmeden onarım işlemleri kolayca yapılabilmektedir.

*Robotik kolları kullanmak ameliyat prosedürlerini daha etkili ve daha kolay uygulayabilmeyi sağlamaktadır.

*Robotik cerrahi yönteminde birden fazla kol bulunması, aynı anda çalışmaya imkan tanımaktadır. Bu da bir hayli karışık ve imkansız tekniklerin uygulanmasına büyük oranda katkı sağlamaktadır.

*Küçük bir kese üstünden yapılan robotik cerrahi yöntem diğer adıyla minimal cerrahi metodu, ameliyat bölgesinde oluşabilecek komplikasyon ihtimallerini azaltmaktadır. Bu durum ameliyattan sonraki daha az kan kaybına ve daha az ağrıya olanak tanımaktadır. Böylece iyileşme süreci hızlanarak yara izinin de küçük oluşması sağlanmaktadır.

*Robotik cerrahi yönteminden sonra hastanın hastanede kalma süresi büyük oranda azalmaktadır.

*Yöntem sayesinde daha net ve doğru teknikler uygulandığından elde edilen sonuçlar da çok daha olumlu olmaktadır.

*Robotik cerrahi kolları, insan eline nazaran daha etkili bir biçimde dezenfekte edilmektedir. Bu durum biyolojik risklerin oluşmasına engel olmaktadır. Böylece ameliyat daha güvenli ve steril bir ortamda gerçekleştirilmektedir.

Robotik Cerrahi Hangi Hastalıklarda Kullanılır

Robotik yöntemin kullanıldığı cerrahi alanlar şu şekilde sıralanabilir:

* Üroloji alanındaki böbrek, testis ve mesane gibi organlara ait ameliyatlarda,

*Jinekoloji alanındaki histeroskopi (rahmin çıkarılması), miyomektomi (miyomların çıkarılması), fallop tüplerine ait işlemler ve sakral histeropeksi (sarkmış vajina ya da rahmin yukarı asılması) ameliyatlarında,

*Genel cerrahi alanındaki rektum ve kolon kanserleri, divertikül ameliyatları, inflamatuar bağırsak hastalıkları, obezite hastalıkları, bipartisyon obezite ameliyatları, gastrik bypass ve tüp mide ameliyatlarında,

*Kalp ve damar cerrahi alanındaki koroner bypass ameliyatları, kalp kapak hastalıkları ve ritim bozuklukları gibi ameliyatlarda,

*Kulak burun boğaz cerrahi alanında 2 kollu transoral robotik cerrahi yönteminin uygulandığı ağız, dil, yutak, bademcik ve gırtlak bölgesinde bulunan tümör ve kist gibi çok sayıda sinirin yer aldığı hassas operasyonlarda kullanılmaktadır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu