Yaşam

Rutinde Yapılması Gerekli Olan Sağlık Kontrolleri Hangi Sıklıkla Yapılmalı

Sağlık Kontrolleri

Düzenli sağlık kontrolleri ile erken teşhis ve tedaviler belirlenerek, daha konforlu bir hayat sürdürülebilir. Rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmalı ve yapılan kontrollerde elde edilen değerler neleri anlatır, neyin göstergesidir soruları gittikçe artmaktadır.

Değerler Neleri Anlatır?

Yapılacak olan rutin kontrollerde ilk başvurulan araştırma kan ve idrar testleridir. Kan testleri ile kanın durumundan hormonların miktarlarına, bağışıklık sistemi bilgilerine, mineral ve protein miktarlarına, enfeksiyonlara, ve hemen her hastalığın izine rastlanılabilinir. Elde edilen veriler değerlendirilerek, tedaviler uygulanır. Kandaki glikoz miktarı aç ve tok olarak ölçülerek diyabet riski ve durumu öğrenilebilir. Yine glikoz toleransı ve insülin hormonunun miktarları referans deler ile karşılaştırılarak, tam olarak şeker hastalığının teşhisi yapılır, tedavisine uygun dozajlar ile başlanır. İdrar yollarındaki enfeksiyonlardan, mesane kanserine kadar birçok sorunun tespiti, kan testlerine ek olarak idrar sitolojisi ile kolayca belirlenir. Hormon miktarlarındaki durum değerlendirilerek, çocuk sahibi olunması, kısırlık tedavisi, siroz ve karaciğer kanseri teşhisleri konabilir. Bu rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmalı, sorusuna özellikle risk taşıyanların, en az yılda 1 veya doktorlarının tavsiyeleri ile belirlenen sıklıkta olması gerekir denebilmektedir.

Sağlık Kontrolleri

Rutin Taramalar ve Kanser

Rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmalı, sorusuna, hastalıklar üzerinden daha doğru cevaplar verilebilir. Özellikle kanser taramalarında, riskli guruptaki kişiler en erken yaşta bu taramalara başlamalı, bazı belirtiler ve genetik riskler taşıyanlar ise vakit kaybetmeden, rutin kontrollere başlamalıdır. Kolon kanseri için risksiz guruptakilere 50 yaş sonrasında 5 yılda bir, rahim kanseri için 40 yaş üstünde yılda 1, meme kanseri açısından riskli olanlar 25 yaşından itibaren yılda 1, risksiz ve kadın sağlığı adına rutin kontrol için 40 yaş üstündekilere yılda 1 kanser taraması önerilmektedir. Kanser kadar kalp ve damar hastalıkları, hipo ve hiper tansiyon, KOAH gibi takibi süreklilik gerektiren hastalıklarında, rutin olarak izlenmesi gerekli ve taramaların yapılması, önemlidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu