Sağlık

Lösemi Hastalığı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Lösemi hastalığı tedavisi mümkün olan ve 16 yaş altı çocuklarda görülen bir vakadır. Kemik iliğindeki kan yapıcı hücrelerin gelişimini tamamlamaması ve  anormal hücrelerin ortaya çıkması sonucunda lösemi gelişir.

Kandaki oksijen taşıyan alyuvarların, kanamaları durduran trombosit hücrelerinin ve akyuvarların azalmasıyla kendini göstermektedir. Akut lösemi her 1 milyonda 5 ve 6 kişide görülen ve tedavisiyle memnun edici sonuçlar alınabilen bir hastalıktır.

Her 10 hastanın 9’u iyileşebilir. Bu yüzden tanı, tedavi süreci, ilik nakli gibi seçenekler bu hastalığın tedavi sürecini olumlu yönde etkilemektedir.

Lösemi Belirtileri

Yüksek ateş başta olmak üzere birçok belirti veren lösemi, ailelerin çocuklarından fark edebilecekleri belirtilere sahiptir. Bunlar;

  • Halsizlik,
  • Yüksek ateş,
  • Kilo kaybı,
  • Burun kanaması,
  • Diş etlerinin kanaması,
  • Vücutta morluklar,
  • İştahsızlık,
  • Gece terlemesi,
  • Lenflerde şişkinlik görülebilir.

Hastaların her zaman kana ihtiyaçları olduğu için sürekli doktor kontrolü şarttır. Çocukluk çağı kanserleri arasında ilk sırada olan bu hastalık en çok 2 ve 5 yaşlar arasında görülmektedir.

Lösemi Hastalığının Nedenleri

Lösemi hastalığının nedenleri çevresel faktörler, teknolojik aletler ya da herhangi bir genetik eğilimin söz konusu olması olabilir. Ancak herhangi bir risk faktörü olmadan da bu hastalık görülebilir. Lösemi nedenleri arasında en çok rastlananı yoğun kimyasal  ve radyasyona maruz kalmaktır.

Lösemi Hastalığının Tanısı ve Tedavisi

Löseminin tanısı ve tedavisi için basit bir kan testi yeterlidir. Ayrıca kesin tanı için kemik iliği biyopsisi gerekmektedir.

Büyük bir kısmı kemoterapi ile gerçekleşen lösemi tedavisi ilerleyen aşamalarda kemik iliği nakli ile gerçekleştir. Kemik iliğini birinci dereceden akraba, kardeş ya da gönüllü bağışçılardan temin etmek mümkündür.

Hastalığın iyi bir şekilde tanınması tedavi edilmesi açısından oldukça önemlidir. Tedavinin gerçekleşmesi için hastalığın seyrini en iyi şekilde takip etmek gerekmektedir. Günümüzde lösemi hastalarının %70’i tamamen iyileşebilmektedir.

Lösemi teşhisi konulan hastaların yaşam süresi 10 yıldan daha uzun hale gelmiştir. Çocukluk çağı kanserleri arasında %35’lik bir oranla ilk sırada olan löseminin tedavisi ilaç ve ilik nakli gibi yöntemlerle mümkündür.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu