Bebeklerde Milia Kistleri Çeşitleri ve Nedenleri
Bebeklerde Milia Kistleri Çeşitleri ve Nedenleri Nelerdir? Genellikle yüz bölgesinde görülen ve bazı durumlarda ise sırt, omuz gibi çeşitli bölgelere dağılan cilt rahatsızlıklarından birisi milia olarak adlandırılmaktadır. Tıpkı sivilce görünümünde olan bu kabarcıklar aynı zamanda süt lekeleri şeklinde bilinir.
Bebeklerde Milia Kistleri Çeşitleri ve Nedenleri Nelerdir? Bebeklerde Milia Kistlerinin Görülmesinin nedenleri, nasıl oluştuğu ve ne gibi önlemlerin alınacağını merak ediyorsanız, bu yazımızda önemli detaylara erişebileceksiniz.
Bebeklerde Görülen Milia Çeşitleri Nelerdir?
Sarı veya beyaz renkte olabilen ve döküntü şeklinde ortaya çıkan milia sorunu iki türde incelenmektedir. Doğumdan hemen sonra ortaya çıkması halinde yenidoğan şeklinde adlandırılır. Juvenil milia ise genetik faktörlüdür. Bebeğinizi mevsim şartlarına göre daha sıkı giydirmeniz veya hava sıcak olmasına rağmen üstünü kalın örtülerle örtmeniz durumunda tahrişler görülecektir.
Bebeklerde Milia Kistlerinin Görülmesinin Nedenleri Nelerdir?
Doğumun ardından ortaya çıkan milia kistlerinin görülmesinin sebebi anneden bebeğe hormonların geçmesidir. Yağ bezlerinin çalışma hızına etki eden ve daha süratli hale getiren bu hormonlar cildin diri durmasını sağlayan sebum maddelerini üretir. Diğer bir nedeni ise bakım ürünlerinde hatalı seçimlerin yapılmasıdır. Bu nedenle bebeğiniz için kullanacağınız sabunu, şampuanı ve yağları seçerken özenli davranmanız gerekmektedir. Bebeklerin cildinin narin ve hassas olmasından dolayı pH değerine sahip olan bakım ürünlerini kullanmanız durumunda bu tür sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Bebeklerde Milia Kistlerinin Belirtileri Nelerdir?
Beklenmedik anda oluşan kabarcıkların zararsız olduğu bilinmektedir. Ancak bazı durumlarda ağız içerisinde veya damakta oluşan kırmızı renkli kabarcıklar şeklinde belirti vermektedir. Kısa bir sürede düzelen milia kistlerinin akneye benzer bir görünüme sahip olduğunu belirtebiliriz. Bebeğinizi huzursuz edecek olan kaşıntıların oluşması da mümkündür. Bu nedenle uzman bir çocuk doktoruna muayene etmeniz faydalı olacaktır.
Bebeklerde Milia Kistleri Nasıl Tedavi Edilir?
Hiçbir müdahale edilmediğinde kendiliğinden iyileşme süresi 4 ayı bulmaktadır. Bu süreçte hiçbir şekilde sıkmamalı veya ovalamamalısınız. Aksi halde çeşitli rahatsızlıklara, enfeksiyon veya cilt sorunları gibi olumsuzluklar kaçınılmaz hale gelecektir. Pudra kullanmanız cildinin kurumasına neden olacağından önerilmeyecektir. Emzirme döneminde olan annelerin beslenmesine dikkat etmesi ve aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir.