Yaşam

Akran Zorbalığında Çocuğa Zamanında Yardım Edilmeli

Çocuklarda akran zorbalığı sıklıkla karşılaşılan bir durumdur ve bu duruma çözüm bulabilmek adına yetişkinlerin yeterli çabayı göstermesi gerekmektedir.

Akran zorbalığı problemi bazı çocuklarda ağır ve ciddi travmalara yol açabilmektedir. Bu çocuklarda içe kapanıklık ve özgüven eksikliği yaygın olarak görülmektedir. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre akran zorbalığı yaşayan çocuklar için aileler, okul ve öğretmenler birlikte hareket ederek bu durumun üstesinden gelmek için çalışmalar yapmalıdır. Bireysel olarak çözülebilen bir durum olmadığından dolayı birlikte hareket etmek durumun çözümü için etkili olmaktadır. Özellikle çocukların kendileri ile ilgili yeteneklerini fark ettikleri dönemlerde böyle bir durum ile karşılaşmaları onlar için pek çok olumsuz durumu berberinde getirmektedir. Bu nedenle herkesin bu konuda biraz daha duyarlı davranması gerekmektedir.

Akran Zorbalığı Ve Çocuklar

Akran zorbalığında çocuklar genellikle kendilerini köşeye sıkışmış gibi hissetmektedir. Dolayısıyla bu tarz çocuklar fark edildiğinde öncelikle topluma geri kazandırılmaları için çalışmalar yapılmalıdır. Bu noktada en büyük görev ailelere düşmektedir. Çocuğun ailesiyle iletişiminin kuvvetli olması ve rahatlıkla kendini onlara ifade edebilmesi önem taşımaktadır.

Bazı çocuklarda akran zorbalığı intihara kadar gidebilmektedir. Bu durumla başa çıkmakta zorlanan çocuklar kendi başlarına durumlarını çözmeyi denerler. Başkasından yardım aldıklarında isimlerinin ispiyoncu olarak anılacağını düşündüklerinden dolayı çareyi kendi başlarına ararlar. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre akran zorbalığı uygulayan kişilerin daha güçlü olduğuna dair yanlış bir inanış hâkimdir. Aslında bunun tam aksine kendini güçlü gören kişi bu tür davranışlara başvurmamaktadır. Genellikle özgüven eksikliği olan kişilerde akran zorbalığı sorunu daha yaygın görülmektedir. Bu nedenle çocuk yetiştirirken kendine güveni tam, kendini rahatça ve iyi ifade edebilen, sorun çözme yeteneğine sahip tarz benimsemeye özen gösterilmelidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu