Sağlık

Skolyoz Nedir, Belirtileri ve Dereceleri Nelerdir?

Skolyoz Nedir, Belirtileri ve Dereceleri Nelerdir? Skolyoz, en kısa tabir ile omurga eğriliği anlamına gelmektedir. Günümüzde yaygın şekilde görülen bu sorun, hastalığın derecesi ve türüne göre etkisini gösterir.

Skolyoz Nedir, Belirtileri ve Dereceleri Nelerdir? Bazı hastalarda hafif görüntü değişikliğine neden olurken bazı hastaların günlük işlerini bile yapamamasına neden olur. Türü ve derecesi ne olursa olsun düzelme için mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Hastalığın Belirtileri

Skolyoz belirtileri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazı hastalarda bütün belirtiler yer alırken bazı hastalarda sadece tek bir belirti ortaya çıkmaktadır. Genel olarak hastalığın belirtileri şu şekildedir:

  • Omurganın vücudun sol ya da sağına doğru eğim göstermesi
  • Omurgada gözle görülür şekilde kavis olması
  • Kalça ve omuzlarda asimetrik görüntü
  • Dik durmada yaşanan zorluk
  • Bel, omuz ve sırt bölgesinde yaşanan ağrılar
  • Zaman zaman yürümede yaşanan zorlanmalar
  • Alınan kıyafetlerin tam üzerine oturmaması, bir yerinin asimetrik şekilde uymaması
  • Kimi zaman nefes alıp vermede yaşanan güçlük

Skolyoz Dereceleri ve Tedavisi

Omurga bölgesinde görülen eğrilikler derece ile ölçülmektedir. Bir eğriliğin skolyoz olarak değerlendirilmesi için e az 10 derece olması gerekir. 10 derece altındaki omurga eğrilikleri spinal asimetridir ve genel olarak tedavi edilmesine gerek yoktur.

Skolyoz dereceleri şiddetli, orta ve hafif olmak üzere üçe ayrılır. Hastalığın tedavisi için bu derecelerin belirlenmesi gerekir. Hafif olarak değerlendirilen hastalık türünde eğrilik 20 derecenin altındadır. Bu türde tedaviye gerek yoktur. Ancak derecenin artıp artmadığının belirlenmesi için düzenli olarak hastanın kontrole gitmesi gerekmektedir.

Orta dereceli skolyoz, 20 ila 40 derece arasındaki eğrilikleri kapsamaktadır. Genel olarak 10-15 yaşlarında teşhis edilmektedir. Gelişme döneminde olan çocuklar ve gençlerde tedavi için korse kullanımı ve fizik tedavi uygulanmaktadır.

40 derece ve üzerindeki skolyoz türü şiddetli skolyozdur. Hem görüntü olarak hem de kişinin hareketini engellemesi yönünden acil tedavisi gerekir. Şiddetli skolyozlarda hastanın cerrahi işlem görmesi gerekmektedir.

Skolyoz hastalığı da diğer hastalıklar gibi mutlaka tedavi edilmelidir. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde eğriliğin düzelmesi için korse kullanımı yaygındır. Buna ek olarak düzenli egzersizler de omurga eğriliğinin düzelmesini sağlamaktadır. Hafif eğrilik olan hastaların tedavi için bir şey yapmasına gerek yoktur. Sadece derecenin kontrolü için düzenli olarak doktora gitmeleri yeterlidir. Skolyozun derecesi her yaşta ilerleyip hastanın farklı sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu