Yaşam

 ANTİOKSİDAN İÇEREN SEBZELER

 ANTİOKSİDAN İÇEREN SEBZELER

 

Günümüzde ilerleyen teknolojik gelişmeler şüphesiz hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırdı fakat bununla birlikte kötü yanları ile de hayatımızı tehdit eder hale geldi. Besinlerimizdeki katkı maddeleri, koruyucular,  hormonlar, kimyasallar gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Saydığımız bu örnekler insan vücuduna girip sindirildiklerinde toksinleri oluştururlar.

Toksinler, vücudumuzda serbest radikaller olarak hücre zarlarına yerleşip, hücrelere zarar veren, hücre dna sını değiştiren, hücreyi öldürüp kansorojen hücre oluşturur. Hücrelerimizi bu zararlılardan koruyan doğal koruyucular Antioksidanlardır.  Antioksidanların önemi son yıllarda hızla anlaşılmakta ve bilinçli antioksidan tüketimi artmaktadır. Bu önemli koruyucuyu vücudumuz üretebildiği gibi dışarıdan da doğal besinlerle takviyeler yapılması gerekir.  Peki yapı bakımından antioksidan yüksek maddeli sebzeler hangileridir?

Antioksidan özelliği yüksek olan sebzeler

1-) Domates:Yüksek antioksidan bileşenleri içeren domates, içerdiği likopen sayesinde kalp krizi ve yaşlanmaya karşı önemli savaşçıdır. Likopen toksinlere karşı E vitamine göre daha etkili olduğu görülmüştür.

2-) Sarımsak: Yemeklerimizde lezzet olarak kullandığımız sarımsak eski çağlardan beri bilinen güçlü bir antioksidandır. Sarımsak, tansiyon, kolesterol ve kan basıncının düşürmesi, mantar ve virüslerin çoğalmasını engellemesi ayrıca kanserin büyük düşmanı olarak bilinir.

3-) Brokoli: Beta-Karoten adlı bileşik antioksidan miktarı bakımından zengin olan brokoli kanser ve kalp hastalıklarına karşı en önemli savaşçılardır. Birçok hastalıklara karşı direnci arttırması başlıca faydalarındandır.

Saydığımız bu sebzeler dışında içerisinde antioksidan bileşimi bulunan başka sebzeler de vardır. Bunlar;  Havuç, kırmızıbiber, yeşilbiber, karnabahar, lahana, bezelye, Brüksel lahanası, taze ve kuru soğan, pırasa gibi sebzelerdir.

Yararları sayılamayacak kadar çok olan antioksidanların doğal takviyeleri günlük ve düzenli bir biçimde ayrıca mevsiminde tüketilmesi insan sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu