Hamilelik

Hamilelikte Demir Eksikliğinin Bebeğe Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte Demir Eksikliğinin Bebeğe Etkileri Nelerdir? İnsanın vücudun da biriken ve olması gereken demir miktarı sağlıklı bir erkekte yaklaşık 4 gr, sağlıklı yetişkin bir dişide ise 2 ila 2,5 gr arasındadır. Bu farkın nedeni kadınlarda adet kanaması nedeniyle vücuttan kan çıkması ve dolayısıyla demir kaybıdır.

Hamilelikte Demir Eksikliğinin Bebeğe Etkileri Nelerdir? Normal bir hamilelikte toplamda demir ihtiyacı yaklaşık 1 gram daha fazladır. Bu miktar, bebeğin ihtiyacı olan kırmızı kan hücrelerinin demir ihtiyacını karşılamak için kullanılır ve kan üretiminin artması için kullanılır.

Hamilelikte Demir Eksikliği

Genel olarak, hamilelik sırasında günlük demir gereksinimi 30 mg’dır. Bu doz yiyeceklerle birlikte alınamaz ve ek olarak demir ilacı alınmalıdır. Tabii ki doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir ve bir kadın doğum doktorunun reçete etmesi ile birlikte kullanılmalıdır.

Diyette demir minerali bakımından zengin yiyecekler arasında kırmızı et ve baklagiller bulunur. Karaciğer demir açısından en zengin besindir ancak A vitamini yönünden zengin olduğu ve bebeğinize zarar verebileceği için sınırlı miktarlarda tüketilmelidir. C vitamini demir emilimini ortalama olarak 6 kat artırırken hemen alındığında demir emilimi azalır. Örneğin portakal suyu ile demir takviyesi alabilirsiniz. Kalsiyum ayrıca demir emilimini de azaltır, bu nedenle süt ürünleri ve kalsiyum takviyeleri yemeklerle birlikte alınmamalıdır.

Aslında, hamilelik sırasında sınırlı demir kullanmak için birçok mekanizma yaratılır. Örneğin hamilelik sırasında annenin bağırsaklarından demir emilimini arttırır. Veya hamile annenin demir düzeyi düşük olsa bile bebek bir parazit gibi davranır ve ihtiyacı olan demiri emer. Artan demir ihtiyacını annenin deposundan veya gıdalarından karşılamak zor ve yetersizdir. 20. Haftada bu ihtiyaç oluşur verilemezse 1 hafta sonra ortaya çıkan belirtiler ile verilmek zorunda kalınır.

Kandaki demir düzeyi normal olan bir anneye hamileliğin ilerleyen dönemlerinde ek demir verilmezse, kan düzeyleri hızla düşer. Hamilelikte demirin eksik olması düşük doğum ağırlığı riskini artırır. Doğumun başlangıcında anemi mevcut olsa bile, doğum sırasında kaybedilen kan, kan nakli gerektirebilir. Bir çalışmada, hamilelik sırasındaki anemi, doğum sonrası depresyonla da ilişkilendirildi. Bebekler anne karnında korunsa da uzun vadede sağlık riskleri ortaya çıkabilir. Demir ilaçları bazen yan etki yapar ve kabızlığa neden olabilir.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu